Chronische oververmoeidheid

Er kan sprake zijn van chronische oververmoeidheid. Je bent dan sneller moe dan je gewend bent van jezelf, je voelt je niet uitgeslapen als je in de ochtend wakker wordt en je verlangt steeds naar een vakantie, je wilt even niets doen en niets aan je hoofd hebben. Je maakt misschien wel eens een lijstje met wat je moet doen, maar dit wordt alsmaar langer omdat je er niet aan toe komt omdat je te moe bent. Dit kan leiden tot chronische oververmoeidheid. De concentratie wordt dan ook minder en je korte termijn geheugen gaat achteruit. Je voelt je nooit meer echt uitgerust en je bent prikkelbaar. Je doet veel dingen door elkaar en je kunt niet meer zelf aangeven wat je nu echt als eerste moet doen omdat het belangrijk is. Je bent vaak ook erg warrig.

Alleen een arts kan de diagnose voor chronische oververmoeidheid vaststellen. Mocht het zo zijn dat je emotioneel ook instabiel bent, nergens meer je rust kunt vinden en dat je snel wisselt van stemming, dan kan de arts denken aan een opkomende burn-out, of aan chronische oververmoeidheid. Dit moet dan met elkaar worden vergeleken en aan de hand van je verhaal kan er gekeken worden welke diagnose het beste past. Het kan zijn dat je niet door kunt slapen, en dan kom je ook rust tekort.

Vaak word je opstandig omdat je toch dingen wilt doen, maar om de een of andere reden lukt het niet. Daardoor ga je je nog meer ergeren aan de situatie en kan het zijn dat je boos wordt op jezelf en geen uitzicht meer ziet op verbetering. Je ziet de toekomst somber in en je zit in een negatieve spiraal, waar je alleen niet uitkomt. Dan heb je professionele hulp nodig. Wacht daarmee niet te lang!

Chronische oververmoeidheid

Wat kun je doen aan chronische oververmoeidheid?

Je hoort het misschien weleens dat mensen lijden aan een chronische oververmoeidheid. Zij kunnen er niet altijd zelf wat aan doen, het kan veroorzaakt worden door stress of teveel druk thuis en op het werk. Het kan zijn dat je op een gegeven moment echt alles hebt gegeven en dat het nu echt klaar is. Je lichaam heeft je een halt toegeroepen en je kunt een paar weken niets meer. Je bent moe, je bent gesloopt, je kunt je nergens toe zetten en als je eenmaal ergens aan begint dan kun je het niet afmaken.

Als je dit herkent dan is het goed om op tijd je grenzen aan te geven, zowel thuis als op je werk. Je kunt niet alles alleen, je moet de tijd nemen om te herstellen en ook je rust te vinden. Bij een chronische oververmoeidheid is het hebben van afleiding wel belangrijk. Je zorgt voor een goede nachtrust (blijf niet tot twaalf uur op bed liggen, dan slaap je de volgende nacht niet) en dan begint de dag, zorg voor een ritme en zorg dat je ook naar buiten gaat, al is het maar om tien minuten in de buitenlucht te wandelen. Dit geeft je vaak weer wat energie en dan kun je daarna heerlijk een hapje eten.

Onderschat niet wat buitenlucht met je kan doen, het is een goed en ongevaarlijk medicijn zonder bijwerkingen.