Oververmoeidheid symptomen peuter

Bij kinderen kun je de oververmoeidheid ook herkennen. Peuters kunnen heel actief zijn, maar wanneer ze erg hangerig zijn en heel de dag gapen en overal in slaap kunnen vallen is dat niet goed. Het kan zijn dat je peuter nog een keer tussen de middag wil slapen, maar je moet wel weten wanneer hij of zij ongeveer uitgeslapen moet zijn.

Als kinderen de nachten goed doorslapen en je moet ze in de ochtend altijd wakker maken en ze kunnen de rest van de dag niet spelen alleen maar liggen of zitten, dan kan dat duiden op oververmoeidheid. De peuter is dan te moe om iets doen en het kan zomaar zijn dat hij tijdens het spelen in slaap valt, ook tijdens het tv kijken kan dat gebeuren. Als dit bij je peuter regelmatig gebeurt, ga dan eens na of dat je kindje niet te drukke dagen heeft.

Oververmoeidheid symptomen peuterHet kan zijn dat je kindje bijvoorbeeld de hele dag heeft gespeeld en moe is van de indrukken, maar wanneer je kindje altijd thuis is en af en toe naar de peuterspeelzaal gaat en verder bij je is, dan is dat niet te druk. Dan wil dat zeggen dat er wat anders aan de hand is.

De huisarts kan dan een bloedtest doen en kijken of dat er lichamelijk iets aan de hand is met een kind waardoor het erg moe is. Dit zou natuurlijk kunnen, maar ook jonge kinderen kunnen te maken hebben met stress. Het is dan niet de stress zoals volwassenen dat kennen van wat ze nog allemaal moeten doen, maar het gaat er bij kinderen om dat ze iets mee hebben gemaakt wat veel tijd kost om te verwerken. Zo kan een scheiding van de ouders bijvoorbeeld een grote impact hebben op de peuter, het heen-en-weer gaan van papa naar mama, of het voortdurend ruzie horen maken. Kinderen nemen meer op dat je denkt en hebben daar sterk onder te lijden.

Welke oververmoeidheid symptomen herken je?

Peuters die te maken hebben met oververmoeidheid, herken je wel. Ze zijn erg moe en zijn de hele dag hangerig, zeuren veel of kunnen de hele dag slapen. De kinderen voelen zich niet fijn en het kan zijn dat de huisarts niet meteen een oorzaak kan vinden, maar wanneer de peuter moe blijft, zal er toch wel degelijk wat aan de hand zijn.

De huisarts zal dan meerdere testen doen om uit te sluiten of dat er lichamelijk wat aan de hand is.

Het kan ook een lichamelijke klacht zijn, waardoor de oververmoeidheid is ontstaan, laat je kindje dan op tijd slapen en zorg dat hij voldoende rust neemt. Ook moet je er voor zorgen dat je kindje wel blijft bewegen en regelmatig mee naar buiten gaat, daar kan hij of zij toch wat meer energie door krijgen. Het heeft tijd nodig om van de oververmoeidheid symptomen af te komen! Een absolute must is wél om beweging en gezonde voeding te promoten. Een gouden tip is bijvoorbeeld om alvast de snacks wat gezonder te maken – het is vaak een grote bron van suikers die zorgen voor spikes in energie – iets wat de symptomen vaak een pak erger kan maken.